tirsdag 24. april 2012

tips til brude foto


funnet på nett:D

Til fotografen

1: Riktig utstyr 

Bruk helst et skikkelig systemkamera, eventuelt et annet kamera med en stor bildebrikke. Bryllup er ofte teknisk krevede for utstyret, og du må ha et kamera som klarer å fange detaljer i både en hvit kjole og en svart smoking. Samtidig.
Standardobjektivet kan funke fint til bryllup, men unngå vidvinkel på tradisjonelle portrettbilder. En 50 mm med god lysstyrke koster som regel ikke mer enn tusenlappen, og er et utmerket portrettobjektiv. Lysstyrken gjør at det også egner seg til innedørs fotografering i lite lys, og med et slikt objektiv blir det også enklere å isolere motivet mot bakgrunnen.
Husk også på at det er en hel del andre ting som kan være greit å ha med seg. Stativ er selvsagt, reflektorer kan være svært nyttig, og noe å stå på vil komme ytil nytte dersom du vil ha et litt høyere kamerastandpunkt enn vanlig. Ta med eventuelle props, men ikke overdriv - husk det er brudeparet du skal fotografere, og ikke rekvisitaene du har med.
2: Forberedelser 
Hvis du kan, se deg ut et fotosted eller flere på forhånd, og ha været i tankene. Ha klart reservested i tilfelle regn eller sol, eller andre fotofiendtlige værforhold. Tenk også på fremkommeligheten og be brudeparet om å ta med seg støvler eller gode sko dersom du skal langt til skogs med dem. Ta for eksempel med et pledd eller lignende som de kan sitte på uten å ødelegge finstasen. Pleddet bør være ensfarget og ikke skrikende i fargene, slik at det ikke blir for dominerende på bildet.
Kjøp gjerne en gråplate å måle lyset fra, så vet du at eksponeringen blir korrekt. Hold deg til lav ISO, og har du ikke gråplate kan du eventuelt bruke grønt gress eller blå himmel i stedet - bare pass på at solen ikke er med i søkerbildet.
3: Hva ønsker brudeparet seg? 
Kom gjerne med ideer og tanker, men husk at det er brudeparets dag, og deres ønsker som bestemmer. Sett deg ned med dem og snakk litt på forhånd om hva de ønske sluttresultatet skal være.
Ønsker brudeparet veldig streite og tradisjonelle bilder, så gi dem det, men foreslå gjerne å gjøre litt mer utradisjonelle og spennede bilder etterpå. Når de første streite bildene er i boks løsner kanskje snippen litt hos alle og enhver, og lysten til å gjøre noe annerledes slipper kanskje til likevel. Husk også på at bildene ikke trenger å være VELDIG sære for å være litt utradisjonelle.
Husk også på at bryllupsbilder ikke nødvendigvis trenger å være i farger. Svart-hvitt har sin egen estetikk i slike sammenhenger, og fotograferer du i RAW kan du enkelt og greit gjøre begge deler med samme utgangspunkt.
Et småfuktig bryllup.
Et småfuktig bryllup.
4: Tenk på lyset 
Er du innendørs og har ikke blits, så still brudeparet ved eller mot et vindu. Vinduer er store flater som gir mykt og fint lys, men sjekk på kameraet at du ikke legger noen i for mye skygge.
Skal du fotografere brudeparet utendørs, pass deg for direkte sollys. Sollys fra skyfri himmel gir skarpe og stygge skygger og overganger, og ansikter får både skygger og grimaser som ikke gjør seg på bilde. Finn heller en skygge under et tre, bak en bygning, eller vent på en sky. Lyset blir mye mykere og mer behagelig med en gang.
5: Blits? 
Bruk gjerne blits, men ikke rett den rett på brudeparet dersom du er innendørs. Pass på at taket har en nøytral farge, vipp blitsen opp mot taket så blitslyset reflekteres ned mot brudeparet på skrå. Vi mennesker er laget for å se motiver med lys som kommer ovenfra, og dette etterligner det.
Skal du bruke blits som ikke kan vippes, still brudeparet noen meter fra veggen bak, så du ikke får stygge slagskygger fra blitsen. Prøv å ha en så jevn og nøytral bakgrunn som mulig - du vil ikke at den skal konkurrere med brudeparet om oppmerksomheten.
På neste side finner du flere tips for bryllupsfotografering, og vil du ha generelle fototips finner du det her: 10 kjappe fototips


6: Tid 
Få brudeparet til å sette av nok tid til fotograferingen på forhånd, og lås tidspunktet så godt det lar seg gjøre god tid i forveien. Da slipper du (forhåpentligvis) å måtte skvise fotograferingen inn mellom to andre programposter i siste liten.
Ta deg tid til å gjøre en god jobb. Få brudeparet til å slappe av og ta seg en pust i bakken og kose seg foran kamera. Gjør det hele til en lek, heller enn enda et stressende punkt på en hektisk dagsorden. Bildene blir best om både fotograf og modeller har det gøy og slapper av.
Bryllupsbildene blir best om alle slapper av og har det gøy.Kjemien må stemme, både i ekteskap og fotografering!
Bryllupsbildene blir best om alle slapper av og har det gøy.
Kjemien må stemme, både i ekteskap og fotografering!
7: Grupper og familie 
Skal du fotografere grupper, prøv å gradvis bygge dem opp av mindre grupper av tre eller fem. Unngå partall. Oddetall er visuelt sett langt mer dynamiske. Forsøk å komponere gruppen etter det gyldne snitt, akkurat som et enkeltbilde kunne vært komponert slik.
Ofte vil mange familiemedlemmer være med på bilder med brudeparet. Grupper med onkler, tanter, fettre og kusiner kan være vel og bra det, men ikke la disse bli hovedfotograferingen. En god tanke kan være å sette opp kamera og bakgrunn etc et sted på forhånd, og ta familiebildene "på samlebånd". Eventuelt kan du ta familiefotograferingen i et eget rom, om du har et tilgjengelig, eller et annet sted du har kontroll over hvem som kommer eller går. Rekrutter gjerne en forlover som assistent, slik at du har hjelp til å holde styr på folk.
Når brudeparet skal fotograferes bør du gjøre det alene, eller så alene som mulig. Ikke la familien surre rundt og ta bilder av dem over skulderen din. Ikke bare er det respektløst overfor arbeidet ditt, det distraherer også både deg og brudeparet. De vil ikke klare å ha blikket kun festet på deg og ditt kamera, uansett hvor gjerne de vil. Bryllupsbilder blir ikke bra dersom brudeparet stirrer i hver sin retning, ganske enkelt.
8: Uformelle bilder 
Det er mye arbeid og passer dårlig dersom du også skal være gjest i bryllupet, men det kan bli mange gode bilder av en mer reportasjemessig holdning til fotograferingen. Forhold deg til hele arrangementet som en fotojournalist ville gjort det, be om å få være med til frisøren, oppkledningen, blomsteroppsettingen, kaketransporten, og så videre. Vær så diskret som mulig, og hør gjerne med presten (eller hvem det nå er som skal vie paret) på forhånd om hvor du kan stå for å få best mulige bilder uten å forstyrre.
Forsøk å være først ut døren etter selve vielsen og fotografér paret i det de kommer ut på trappen. Følg med hele tiden og let etter de små og fine øyeblikkene. Husk på at ikke alle bilder trenger å være av brudeparet - mange gode øyeblikk kan også finnes hos slekt og venner rundt om i følget. Dette krever full oppmerksomhet på jobben hele tiden, og noe særlig festing for egen del bør du ikke gjøre regning med.
9: Detaljer 
Bryllupsbilder trenger ikke bare være av gjester eller brudepar. De små detaljene hører også med. Ikke alene, men som utfyllende til de andre bildene. Ikke glem å fotografere brudebuketten eller ringene for eksempel, eller andre morsomme eller interessante detaljer som skulle dukke opp.
En populær gave til brudeparet er et album med bilder fra bryllupet, og skal du gi dem noe slikt bør du ha det i tankene fra første bilde. Et album med en masse nesten like bilder blir fort kjedelig, og bilder av relevante detaljer står kanskje ikke spesielt godt alene, men de deler opp et bryllupsalbum på en fin måte. Tenk redigering av film - hvor ofte ser du ikke at nærbilder brukes for å variere inntrykket, dele opp historien og fokusere oppmerksomheten?
ColorChecker PassportLiten, rimelig og med korrekte farger.
ColorChecker Passport
Liten, rimelig og med korrekte farger.
10: Fargestyring og forstørrelser 
Sørg for at du redigerer bildene på en skikkelig skjerm, som aller helst er kalibrert riktig. Sørg for at bildene blir riktige i fargene når de trykkes. Er du i tvil kan du gjerne legge ved en prøvelapp som viser hva slags farger du er ute etter eller spørre trykkeriet om å sende deg fargeprofilene de bruker.
For hver situasjon du fotograferer brudeparet i kan det også være lurt å ta et bilde av dem mens de holder et fargekart. Bildet i seg selv er ikke interesant, men leverer du det med til trykkeriet kan de da selv måle fargene og sørge for at de blir nøyaktig riktige.
Uansett hva du gjør kan det ofte være lurt å sørge for å bestille alle forstørrelser, takkekort og annet samtidig, slik at fargene blir like. Bestiller du for lite i første omgang og må bestille mer senere, risikerer du små fargeforskjeller som kan være temmelig irriterende.
Har du flere tips og triks som du synes potensielle bryllupsfotografer bør vite om? Del dem gjerne i artikkeltråden nedenfor!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar